Kuidas kasutada kaardistamisäppi?

Eduka koristuspäeva eelduseks on see, et me teame, kus prügi vedeleb. Selleks on World Cleanup Day meeskond välja töötanud lihtsa ja mugava rakenduse, mis aitab sul looduses liikudes kõik leitud prahi ilusti üles märkida globaalsele prügikaardile.

Prügikaardistamise tulemusel tekib ülemaailmne prügikaart, mis aitab vabatahtlikel 15. septembril prügi üles leida ja see ära koristada. Samas võimaldab see kaart ka teadlastel jäätmeprobleemi põhjalikumalt analüüsida.

Enne kaardistamisele suundumist installi endale World Cleanup äpp ja registreeri ennast kasutajaks. Soovi korral märgi ennast ka sobiva tiimi liikmena, et sinu kaardistatud prügipunktid läheksid tiimi kontole.

 

 

Leides prügikoha, märgi see äpp-i kaudu kaardile (asukoht, foto prügikohast, hinnanguline kogus ja koostis). Kui prügi leiukoht jätkub mitme kilomeetri vältel, siis märgi südamerahuga mitu prügikohta, et tagada selgem ülevaade ja prügi edukam koristus. Oluline on võimalikult täpne informatsioon!

Kui leitud prügi kogus on piisavalt väike (üksikud esemed), korista see kohe ära. Palun kaardista see hunnik ikkagi ära, lihtsalt märgi see äppis koristatuks. Nii oled topelt-tubli!

Kuidas kasutada kaardistamisäppi?

Kaardistatava prügi leidmisel ava kaardistamisäpp (World Cleanup app).

Veendu, et äpp on tuvastanud sinu õige asukoha. Kui kõik on korras, vajuta prügi pildistamiseks sinisele “+” ikoonile.

 

Tee foto ja veendu, et see on piisavalt kvaliteetne ja hõlmab võimalikult suurt kogust. Kui sa esimese tehtud fotoga rahule ei jää, vajuta RETAKE ning pildista uuesti. Kui said sobiva pildi, vajuta USE PHOTO.

 

Järgmises vaates märgi THREAT, kui tegemist on ohtlike jäätmetega. Kui mitte, liigu edasi allapoole ja veendu veelkord, et prügi kohta on õige pilt/pildid (vajadusel saad üles laadida mitu tükki).

 

Märgi prügi KOGUS – peotäis, kotitäis, kärutäis või autotäis. Kui kogus on väike, palun korista see kohe ära.

Märgi prügi KOOSTIS – vajuta kõigile prügi liikidele, mida ümberringi märkad.

 

Vajadusel/soovi korral märgista oma prügipunkt hashtagiga. Eesti kaardistamisel hakkavad toimuma ka võistlused ja kampaaniad, kus on tarvis kampaania-kohaseid hashtage (#) kasutada. Kui pead vajalikuks, võid hashtagiga märkida ka midagi prügikoha koostise kohta.

Kui kõik valmis, vajuta CREATE TRASHPOINT. Veidi aja pärast ilmub päisesse teade, et prügi on kaardile kantud.

 

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga