Maailmakoristusega on liitunud juba 142 riiki

Eesti aja järgi kella 16.00 seisuga on Maailmakoristusega liitunud juba 142 riiki ja vähemalt ligi 17,2 miljonit vabatahtlikku üle maailma. 

Samal ajal kui 64 riigis vabatahtlikud parasjagu koristavad, on 70 riiki juba oma talgud lõpetanud, näiteks nagu Eesti, Läti, Soome ning paljud teised Euroopa, Euraasia, Aafrika ja Okeaania riigid. Eesti esialgsed tulemused avalikustatakse esimesel võimalusel kui Maailmakoristuse staabist on telefonikõnede ring talgujuhtidele ära tehtud.

Täpse koristusaktsioonis osalenute arvu tuvastavad Tallinna Ülikoolis asuva Maailmakoristuse staabi ligi 350 töötajat, kes vahetustega helistavad läbi erinevate riikide talgujuhte. Viimastelt saadud esialgse tagasiside põhjal võib öelda, et koristamas on käinud vähemalt ligi 17,2 miljonit inimest. Kuid need andmed on esialgsed, sest paljudes riikidest pole infot endiselt saadud ning teisest info kogumine alles jätkub.

Kell 16 liitusid Maailmakoristusega muu hulgas Brasiilia, Argentiina ja Uruguai. Kell 17 alustavad Kanada, Haiti, Puerto Rico, Paraguay jt. 17 riiki on koristustalgutega alles alustamas.

Maailmakoristus algas Eesti aja järgi 14. septembril tund enne südaööd Vaikses ookeani Fidži ja Vanuatu saartelt. Kell üks öösel liitus aktsiooniga Uus-Meremaa, kus esialgse hinnangu järgi tuli Aucklandis, Wellingtonis ja mujal prügi koristama umbes 50 000 inimest. Just Uus-Meremaalt otse sündmuste keerisest juhatas Maalimakoristuse globaalse teleülekande sisse Pealtnägija legendaarne vedur Mihkel Kärmas, kes seejärel võttis kohe ette maratonreisi teisele poole maakera, et telesaate ja koristusaktsiooni lõpuks jõuda Hawaii saarele, kus pannakse koristuspäevale pidulik punkt pühapäeva esimestel tundidel.

Maailmakoristuse 24h kestev teleülekanne on jälgitav internetis worldcleanupday.org ja uudisteportaalis ERR.ee, aga ka World Cleanup Day Facebookis ja YouTube’s. Saatejuhtideks on Colm Flynn Iirimaalt ja Zihlo Ndlovu Zimbabwest.

Eestis algas ETV eriprogramm kell 10. Saatejuhi Kristo Eliase eestvedamisel toimuvad muuhulgas igal täistunnil lülitused erinevatesse maailma paikadesse. Kell 12 alustas eriprogramm Vikerraadios, kus erinevate saatejuhtide vedamisel hoitakse Maailmakoristusel ja keskkonnateemadel silma peal kuni järgmise hommikuni välja.

Laupäeval kell 19 võetakse kokku Eesti koristustalgute tulemused. Pühapäeva hommikul kell üks lõpetab globaalne otsesaade koos lõpupidustustega Hawaii saarel. Pühapäeval kell 12 südapäeval on pressikonverents, mis võtab kokku Maailmakoristuspäeva olulisemad faktid ja sündmused. Koos tulemustega avaldatakse ka Keep it Clean Plan ehk Puhta Maailma Plaan.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga