Maailmakoristuspäevaga algas uue normaalsuse esimene päev

Öösel sai alguse üleilmne koristuspäev väikesel Fidži saarel ja täna hommikul Eestis. Globaalse aktsiooni algataja Rainer Nõlvak ütles Maailmakoristuspäeva avaüritusel, et tänu kümne aasta tagusele algatusele ning tänasele globaalsele aktsioonile saab Eestist alguse loodus- ja keskkonnahoiu uus normaalsus.

Eestis on maailmakoristuse kaardil ametlikult registreeritud ligi 250 koristuskohta. Maailmakoristuse korraldustiim palub kõigil, kes pole enda koristust veel kirja pannud, sellest siiski telefoni (57845499) või e-posti (talgud@maailmakoristus.ee) teel teada anda või näiteks lisada enda sotsiaalmeediapostitustele teemaviide #maailmakoristuspäev.

„Koristuspäev on ka Eestis endiselt ääretult vajalik,“ rõhutab Raimo Matvere, Maailmakoristuspäeva juht Eestis. „Nii normaalse mõtteviisi arendamiseks kui probleemi teadvustamiseks laiemalt. Kahjuks võib täna jätkuvalt räpaseid kohti ning isetekkelisi prügimägesid leida igast piirkonnast.“

Teeme Ära! juhatuse esimees Eva Truuverki sõnul on liikumise peamiseks eesmärgiks avada inimeste silmi globaalse jäätmekriisi tõsiduse osas. “Ainult kõigi riikide kollektiivne teadlikkus ja tugev avalik surve meie poliitikakujundajatele ja ettevõtetele aitab muuta planeeti puhtamaks. Maailmakoristuspäev toob kokku uue põlvkonna mõtlemise, kogukondade juhid, kes on valmis tegema koostööd püsivate lahenduste leidmiseks.“

Erilist rõhku paluvad korraldajad pöörata ohutusele, et mitte ohtu seada ennast ega teisi. „Kasutage kindaid ja koristuseks sobivaid riideid ning jalanõusid. Olge liikluses tähelepanelikud ja autojuhtidele märgatavad. Kui leiate eseme, mis paistab ohtlik, näiteks mõni vana lõhkekeha, äge seda kangutama hakake! Märgistage leid, teavitage sellest numbril 112 ja täitke saadud juhiseid,“ pani Matvere südamele. Ohutusjuhised on leitavad Maailmakoristuspäeva kodulehel juhiste all.

Eestis algas koristusaktsioon täna, 15. septembri hommikul kell 10. Samal ajal stardib ka ETV eriprogramm, kus saatejuhi Kristo Eliase eestvedamisel toimuvad muuhulgas igal täistunnil lülitused erinevatesse koristuspaikadesse. Kell 12 alustab eriprogramm Vikerraadios, kus erinevate saatejuhtide vedamisel hoitakse Maailmakoristusel ja keskkonnateemadel silma peal kuni järgmise hommikuni välja.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga