NOËP, Pluuto ja Ariadne innustavad noori suitsukonisid korjama

Eesti Maailmakoristuspäeva tänavused puhta maailma saadikud NOËP, Pluuto ja Ariadne usuvad, et puhtama keskkonna loomine ja prügiprobleemist rääkimine on noore põlvkonna kätes, ja kutsuvad nii üles koolinoori ja lasteaialapsi üle kogu Eesti 19. septembril osalema Maailmakoristuspäeval. Üks kool ja üks lasteaed võidavad eksklusiivse kontserdi. 

Mullugi räppar Nublu ja lauljatar Kristel Aaslaiuga noori koristusele kaasanud muusik NOËP ehk Andres Kõpper leiab, et eelmisel aastal fookusse võetud suitsukonide probleem jõudis inimestele selgesti kohale. “Kõlama jäi see, et laias laastus korjasid lapsed vanemate konisid. Ja neid lausa miljon tükki,” tõdeb mees.  Kõpper tunnistab, et temagi eluviis pole täiuslik, kuid õppimine ja enda kasvatamine algab väikeste eesmärkide seadmisest. “Söön vähe liha, sorteerin prügi ja proovin üleüldiselt mõttetuid asju mitte tarbida ega osta. Ühekordse topsi mittekasutamine võib tunduda naeruväärselt tühise asjana, aga on üks nendest väikestest asjadest, millele on kerge järele anda põhjendusega “ainult see üks kord”,” räägib muusik.

“Mul on veel pikk tee minna, et saaksin ennast kuidagigi eeskujulikuks tarbijaks nimetada,” on Kõpper avameelne. Kusagilt tuleb aga pihta hakata. Noorte harimine on muusiku meelest justkui tähtsaim ülesanne. “Nemad on varsti ühiskonnas põhilised mõjutajad.”

Pluuto ehk Henry Orlov tunnistas, et puhas keskkond on talle tähtis olnud lapsepõlvest saati. Temagi leiab, et muutus algab pisikestest sammudest: lihtsatest tegevustest nagu sorteerimisest ja tarbimisharjumuste jälgimisest. “Minu esinemistel on joogikõrred keelatud. Arvan, et saaksin veelgi paremini kaasa aidata. Töötan selle kallal,” lubab ta. “Nüüd on mul võimalus Maailmakoristuspäevast osa saada ja kutsuda ka oma fänne kaasa lööma. Nii saame üheskoos palju tehtud ja palju meelde tuletada.”

“Kui iga viimanegi inimene minu põlvkonnast saaks juba praegu aru, et külvame toksilist tulevikku omaenda järeltulijatele, on suurem tõenäosus, et aastal 2030 ei jõua enam ükski suitsukoni ookeani,” arvab Pluuto, lisades, et temaealised kujundavad praegu harjumusi, mis püsivad terve elu. 

Lauljatar Ariadne ehk Liina Ariadne Pedanik võttis osa läinud nädalal väldanud eelkoristusestki, korjates kodukandis 15 minutit suitsukonisid. “Mind hämmastas, et leidsin selle ajaga 183 koni. Kõige rohkem kurvastasid mind konid, mis olid prügikastide ümber. See näitab, kui laisad ja mõtlematud inimesed on. Ei suudeta nii vähegi vaeva näha,” avaldab neiu kurbust. 

Ariadne hinnangul on praegustel noortel valmidus ja potentsiaal ohjad enda kätte võtta. “Noori kaasates saame muuta käitumismustreid, mis meie heaolule kaasa aitavad. Noored on tulevik,” usub lauljatar. Maailmakoristuspäeva puhta maailma saadikuna loodab ta olla eeskuju, inspireerida ja panna mõtlema, et meie tegudel on tagajärjed.

“Meil on tohutult hea meel, et Ariadne, NOËP ja Pluuto toetavad Maailmakoristuse missiooni. Meie mõte on algatada koolides ja peredes arutelu, mõtestades lahti raiskamiskultuur ja elurikkust hävitav maailm, millesse oleme end justkui kogemata sisse mässinud,” selgitab Maailmakoristuse eestvedaja Mart Normet. “Koristamises peitub alati rõõm ja rahulolu, toimugu see siis kodus või õues.”

Tänavu on tublidele koristajate auhinnaks kaks kontserti. Õpilased-õpetajad on kutsutud koristusest osa võtma vahemikus 14.-25. september. Osalejatelt oodatakse ettevõtmise jäädvustamist nii pildis kui kirjas. Loosirattasse kantakse koolid-lasteaiad, mis on täitnud kõik tingimused, sealhulgas koristusanalüüsi. Täpsem info on leitav siit>> Koolikontserdil astuvad üles kõik kolm staari, lasteaias rõõmustab lapsi Ariadne. 

Mullu utsitasid noori tagant Nublu, Kristel Aaslaid ja NOËP. Ühele ettevõtmisest edukalt osa võtnud koolile loositi välja muusikute ühiskontsert. Loosiõnn naeratas 37 õpilasega Meremäe koolile Setumaal. Trio esines kooliperele 16. jaanuaril. 

2019. aastal võttis ühepäevasest koristusmaratonist osa 20 miljonit inimest 180 riigist. Eesti koristajate arv kasvas tunamulluga võrreldes pea kolm korda: ettevõtmisega liitus ligemale 29 000 inimest. Ühtekokku koguti pea 333 000 liitrit prügi, sealhulgas 2200 liitrit ehk 1,1 miljon suitsukoni. 

Erilist tähelepanu pöörab Maailmakoristuspäev tänavu just väikeprügile, eelkõige suitsukonidele, mis paiknevad hajusalt ja tihti nähtamatult teedel, parkides, mänguväljakutel, metsas ja randades.