Maailmakoristus: 30 000 eestimaalast korjasid 1,6 miljon suitsukoni

Tänavu septembris pea kahe nädala vältel toimunud kolmandast üleilmsest Maailmakoristuspäevast võttis osa 30 340 eestimaalast. Arvuga paistis Eesti silma globaalseltki, olles suurima protsendi elanikkonnast kaasanud riikide seas 2,26 protsendiga lausa neljandal kohal. Ettevõtmise jooksul koristati Eestis ühisel jõul umbes 1 620 000 suitsukoni ning üle 250 000 liitri muud prügi. 

Sel aastal kasvas märgatavalt korjatud suitsukonide hulk: nimelt nopiti konisid parkidest, randadest, mänguväljakutelt, teedelt ja mujalt koristuspäeva raames mullusega võrreldes 600 000 võrra rohkem. Eestis võttis üleilmsest aktsioonist osa paar tuhat inimest enam kui mullu. Esirinnas olid lapsed ja noored, keda oli ühtekokku üle 25 000.

Eile õhtul loosisid Eesti Maailmakoristuspäeva puhta maailma saadikud muusikud Ariadne, Pluuto ja NOËP aktsioonis osalenud aktiivsete koolide ja lasteaedade vahel välja kaks eksklusiivset kontserti. 

Loosirattasse jõudis 126 lasteaeda, kelle seast osutus lauljatar Ariadne kontserdi võitjaks 82 mudilasega Taebla lasteaed Läänemaal. Sealse Mesimummu rühma õpetaja Riina Aasma oli uudist kuuldes üllatunud. “Me ei osanud seda loota. Oleme väga tänulikud!” rõõmustas naine. “Koristame igal aastal. Suitsukonisid polnud me varem korjanud. Algul sai lastele öeldud, et nad näitaksid ette ja õpetajad korjavad, kuid nad olid aktiivsed ja tõid ise konisid ämbrisse. Lapsed märkavad!” kiitis naine. 

185 kooli hulgast naeratas loosiõnn 118 õpilasega Värska gümnaasiumile Setumaal. Kooli huvijuht Triinu Kotov hüppas Maailmakoristuspäeva otsesaadet jälgides enda sõnutsi peaaegu et rõõmust lakke. “Üllatus missugune! Olen sõnatu!” märkis naine, kelle jutu järgi võttis koristusest osa terve koolipere. “Meil on koristamine traditsioon, oleme maailma puhtamaks loomisesse panustanud alati ja positiivse meelega,” rääkis Kotov. Praktika ja teooria käisid Värskas käsikäes: nii räägiti koolis prügi sortimisestki. 

Huvijuht märkis, et Värska gümnaasiumil kontserdiks sobivat saali pole ja suuri sündmusi viiakse läbi sealses kultuurikeskuses. “Võibolla oleks tore välikontsert,” mõtiskles Kotov, kus ja kuidas võõrustada ühel laval Ariadnet, Pluutot ja NOËPi.

“See on müstika, et kaks aastat järjest on koolikontserdi võitnud Setumaa kool. Igatahes on ka artistidel põnev esineda kusagil, kus ei ole veel käidud,” kinnitas Maailmakoristuse Eesti kampaania eestvedaja Mart Normet. “Samuti on meil on väga hea meel koostöö üle “Meri algab siit” kampaaniaga ning paljude arvamusliidritega, kes kutsusid üles suitsukonisid korjama. Kaks aastat tagasi ei teatud, mida väikeprügi teeb ja miks on suitsukonid halvad, täna on teadlikkus kasvanud märgatavalt.”

Eesti Maailmakoristuspäeva üldhariduskoolide keskkonnakampaania juht Kerli Laur rõõmustas, et väikeprügi ja keskkonnahoid kõnetavad noori üha enam. Lauri hinnangul suhtusid paljud koolid väikeprügisse tõsisemalt, rääkisid sellest ja analüüsisid probleemi enne ja pärast koristust. 

Lauri jutu järgi koristas nii mõnigi kool ja lasteaed missioonitundest, mitte eesmärgiga võita kontsert. “Sellised aktiivsed noored näitavad eeskuju kõigile. Üsna palju oli koole ja lasteaedu, kus oli üks väga aktiivne klass või rühm. Loodame, et järgmistel aastatel liituvad nendega ka teised. See on keskkonnaharidusprojekt: me ei korista kellegi järelt, me koristame puhtama keskkonna jaoks,” toonitas Laur. 

Globaalset Maailmakoristuspäeva korraldava Let’s Do it Worldi tegevjuhi Anneli Ohvrili sõnutsi on Maailmakoristus osa Eesti keskkonnadiplomaatiast. “Võrgustiku 150 riigi liidrid vaatavad Eesti otsa ja võtavad meid eeskujuks.  See paneb meile ka kohustuse keskkonnateadlikumalt käituda,” kinnitab Ohvril.

Järgmine ehk neljas Maailmakoristuspäev toimub 18. septembril 2021.

Eesti Maailmakoristuspäeva korraldamist toetasid Eesti Keskkonnainvesteeringute Keskus, ProTone, Saksamaa Liitvabariigi Suursaatkond Eestis, Tallinna linn, Eesti Korvpalliliit, Zavod BBDO, Omniva, Riigimetsa Majandamise Keskus, Paulig, Santa Maria, Telia, Rocca al Mare Kaubanduskeskus, Ellington Print & Production, Linnaekraanid, Sky Meedia, Õhtuleht, eKool.

Eesti Maailmakoristuse partneriks on “Meri algab siit” kampaania, mida korraldab Pühapäevane Prügikoristus Piknikuga MTÜ.