Maailmakoristuspäevast sai ÜRO Keskkonnaassamblee liige

Eestlaste 2018. aastal algatatud globaalset maailmakoristuspäeva World Cleanup Day juhtiv organisatsioon Let’s Do It World on nüüdsest ÜRO Keskkonnaassamblee ehk UNEA akrediteeritud liige, omades mittetulundusühinguna ühtlasi ka UNEA ametliku vaatleja staatust.

Let´s Do It World tegevjuhi Anneli Ohvrili sõnul on ÜRO Keskkonnaassamblee tunnustus märk sellest, et eestlaste eestveetud liikumise mõju hinnatakse kõrgelt kogu maailmas. “Keskkonnaassamblee kaalub igat kandidaati väga hoolega, kokku on maailmas 662 assamblee liikmelisuse pälvinud organisatsiooni.” Keskkonnaassambleesse kuulumine annab liikumise esindajatele õiguse osaleda assamblee ja seda ettevalmistavate komiteede istungitel ning teha ettepanekuid käsitletevate teemade osas.”. Eestist kuulub keskkonnaassamblee liikmete hulka veel Teeme Ära Sihtasutus.

Let’s Do It World presidendi ja võrgustiku juhi Heidi Solba sõnul on akrediteering tunnustus ennekõike suurimale rahvuvahelisele ja liikmelisusel põhineva riikide võrgustikule kogu maailmas. “UNEA liikmelisus annab enam võimalusi töötada prügiprobleemi juurpõhjustega kõikides meie võrgustiku riikides ja annab enam hoogu koostööl põhinevale lahenduste loomisele.”

Eestlaste algatatud Maailmakoristus on viimase kolme aasta jooksul kaasanud enam kui 50 miljonit inimest üle maailma. Tegemist on maailma suurima kodanikualgatusega. Maailmakoristuse eesmärk on tõsta teadlikkust globaalsest prügiprobleemist, tuua erinevad sektorid kokku ja algatada maailmakoristusega igas riigis süsteemsed muutused kestliku ühiskonna loomiseks. Eesmärk on kaasata 5% iga riigi elanikkonnast koristuspäevale, mis on teaduslikult tõestatud kaldepunkt muutuste tekitamiseks ühiskonnas.

2021. aasta koristuspäeva peetakse 18. septembril, tänavuse aktsiooni fookuses on taas sigaretikonid ja laiemalt plastireostus. Seoses pandeemiaga kutsutakse inimesi koristama individuaalselt või väikestes gruppides ning järgides kõiki ohutusnõudeid.

Peale Maailmakoristust on plaanis käivitada globaalne digitaalse koristuse kampaania avapauguga EXPO Dubais, mis kulmineerib 20. märtsil 2022. Kampaania raames kutsuvad korraldajad koristama oma elektroonikaseadmeid digiprügist, sest internet ja seda toetavad süsteemid toodavad iga aasta 900 miljonit tonni CO2-te.

Maailmakoristust korraldab mittetulundusühing Let’s Do It World, mida juhitakse Eestis asuvast peakorterist ning millel on liikmesorganisatsioonid 164-s riigis.

Maailmakoristus toetab seitset ÜRO kestliku arengu eesmärki. Let’s Do It World strateegilised globaalsed partnerid on UN Environment, UN SDG, UN Habitat (Waste Wise Cities), Earth Day Network, UNESCO, Good Deeds Day, African Union ja teised.

Maailmakoristuspäeva saab toetada veebilehel www.worldcleanupday.org/toeta