Maailmakoristuspäevale on Eestis registreerunud üle 25 000 inimese

Sel laupäeval, 18. septembril toimuvale üleilmsele Maailmakoristuspäevale on Eestis oma osalemisest teatanud umbes 25 500 inimest, mida on 8000 rohkem kui mullu samal ajal. Pea 95% neist on kooliõpilased ja lasteaialapsed. 

Koole ja lasteaedu on sel aastal registreerunud üle 250, kokku umbes 24 000 inimest,” teatab Eesti Maailmakoristuspäeva üldhariduskoolide keskkonnaprogrammi juht Kerli Laur, kelle sõnutsi on koristamine jagatud kahele nädalale ja esimesed koristajad annavad oma panuse juba täna. 

“Rõõm on näha, et õpetajad on väga aktiivsed ja soovivad üha enam lastele koristamise põhimõtteid ja sisu selgitadagi. See ei ole lihtsalt koristamine: me õpetame lapsi end ümbritsevat märkama, tegema koostööd ja olema hoolivamad,” märgib Laur. 

Tublidele koolinoortele on auhinnaks Trad.Attacki!, NOËPi ja WATEVA ühiskontsert. Loosiõnnega naeratanud lasteaiale sõidab külla Piip ja Tuut teater. Õpilased-õpetajad on kutsutud koristusest osa võtma vahemikus 13.-24. september. Osalejatelt oodatakse ettevõtmise jäädvustamist nii pildis kui kirjas. Loosi kantakse koolid-lasteaiad, mis on täitnud kõik tingimused, sealhulgas tagasisideankeedi.

Kuigi mõnes riigis on Covid-19 teinud koristusplaanidesse viimase minuti korrektuure, on teada, et osa võtab üle 150 riigi. Viiruse edasise leviku vältimiseks on iga riigi vabatahtlikud oodatud koristama väikestes gruppides või individuaalselt, nii ajaliselt kui geograafiliselt hajutatult ja järgides kehtestatud piiranguid. 

“Maailma prügiprobleemid pole aastaga sugugi paranenud, küll aga näeme aina enam, et inimestes on sügav soov ja tugev tahe asju muuta – me usume, et aeg on küps tõeliseks ja sügavaks koostööks. Maailmakoristuspäev on selle koostöö üheks esimeseks sammuks,” leiab Maailmakoristuspäeva vedava võrgustiku Let’s Do It World juht Heidi Solba, kutsudes kõiki ettevõtteid, organisatsioone ja üksikisikuid võtma osa 18. septembri aktsioonidest. 

Globaalsele ettevõtmisele on end võimalik registreerida lehel https://www.maailmakoristus.ee

Eesti Maailmakoristuspäeva korraldamist toetavad Keskkonnainvesteeringute Keskus, Ringy, Postimees, Raadio Elmar, ProTone, Transpordiamet, Riigimetsa Majandamise Keskus, Eesti Jäätmekäitlus OÜ.