Järgmisel nädalal algab rahvusvaheline kampaania „Save Our Sea“, mille eesmärgiks on juhtida tähelepanu Läänemere üha kriitilisemaks muutuvale seisundile ja kutsuda üles Läänemere-äärsete linnade elanikke ühiselt Läänemerd kaitsma ja hoidma.

Kampaania sündis Euroopa rohelise pealinna Tallinna, keskkonnaorganisatsiooni Let’s Do It World ja Helsingi linna koostöös. Kampaaniaga on liitunud üle 30 linna Läänemere ümbritsevatest riikidest, muuhulgas näiteks Soomest, Saksamaalt, Poolast, Taanist ja Lätist. Kampaania algab Läänemere päevaga 31. augustil ning lõppeb Maailmakoristuspäevaga 16. septembril.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul soovib Tallinn kampaaniaga juhtida tähelepanu Läänemere olukorrale ning kutsuda inimesi üles meie kodumerd hoidma. Ta kutsub inimesi rohkem mõtlema, kuidas muuta oma igapäevaseid harjumusi meresõbralikumaks—visata prügi ja konid prügikasti, kus on nende õige koht ning astuda samme, et merre jõuaks vähem kodukeemiat või ravimijääke. „On palju väikseid asju, mida meist igaüks saab ära teha selleks, et Läänemerd hoida,“ ütleb Kõlvart.

Läänemeri on üks enim inimeste poolt mõjutatud meresid maailmas. Kokku asub Läänemere kaldal ligikaudu 100 linna, mis toovad kaasa kõrge reostuse. Läänemere ainulaadsed ökosüsteemid on tugevalt mõjutatud üldistest kliimamuutusestest, ülepüügist, ravimijääkidest, väetisreostusest ja üha suurenevast kogusest prügist, eriti plastjäätmetest.

“Kutsume Läänemere-äärseid linnu ja nende elanikke üles olema teadlikumad ja osavõtlikumad Läänemere suhtes. Meie ühise mere seisukord on väga kriitiline, kuid üheskoos saame muuta oma tarbimisharjumusi ja käitumist, et hoida meie merd. Läänemeri on meid ühendanud ning just ühendatuses ja koostöös peitub ka meie suur võimalus,“ sõnab Let’s Do It World president ja rahvusvahelise võrgustiku juht Heidi Solba.

Eestis algab kampaania Läänemerele pühendatud konverentsiga 31. augustil Noblessneri valukojas, kus Eesti teadlased ja arvamusliidrid aurtavad Läänemere seisundi üle. Samal päeval leiavad aset Tallinna korraldatav rannakoristus Paljassaare kaitsealal ning Maailmakoristuspäeva ja Põhja-Tallinna Valitsuse rannakoristus Merimetsas.

2. septembril toimuval perepäeval saab Lennusadamas muuhulgas uudistada Soome mereuuringute laeva Aranda ning vaadata Ahhaa teadusteatri etendust.

3. septembril avatakse Salme Kultuurikeskuses ringmajanduse teemaline näitus „Lähme Nulli“.

Läänemere kampaania käigus korraldatakse Tallinnas mitmeid koristusaktsioone, et eemaldada Läänemere randadest plastikut, sigaretikonisid ja muud väikeprügi ning samuti on selleaastase maailmakoristuspäeva kavas mitmeid rannakoristusi.

Tallinna ürituste kava leiab: greentallinn.eu/sos ja rahvusvahelise kampaania kohta leiab rohkem infot siit: seacleanup.org.