“Pooleldi põlenud või tühjad küünlatopsid vedelevad haudade vahel, aga ka kalmistuaia taga ja metsa all ning ümbruskonna tänavail ja põldudel. See näib paratamatu pilt. Laialitassijaiks on peamiselt linnud, kes üritavad topsidest küünlarasva kätte saada ning topse noka otsas edasi kannavad. Kalmistuprügi hulka kuuluvad aga ka kunstlilled, klaasikesed ja purgikesed, mis vaasi ülesannet on täitnud. Tundub uskumatu, kui palju prügi inimesed oma lähedaste haudadele veavad,” kirjutab Aime Jõgi Tartu Postimehes.

Naiskodukaitse vabatahtlikud ja Elva valla töötajad kogunesid nädalalõpul Rannu surnuaeda ja seejärel Puhja kalmistule talgutele, et vaadata olukord oma silmaga üle ja korjata plastprügi kokku.

Elva valla kommunikatsioonijuht Eliise-Berta Tarto teatas reede õhtul, et nad töötasid kolm ja pool tundi – esmalt Rannus, ja siis Puhja surnuaias.

«Paljude jaoks lõpeb surnuaed kivimüüriga, aga uskumatu, kui palju küünlaümbriseid, kunstlilli ja kilekotte müüri taha jääb, ning mitte ainult lähiümbrusesse,» rääkis Eliise-Berta Tarto. «Ka 100 meetri kaugusel kivimüürist on mets ja aas plastikuga kaetud. Suure osa näivad olevat sinna viinud linnud ja loomad, millest annavad aimu küünlaümbriste äranäritud ääred. Kõik see paneb mõtlema ka sellele, kuidas surnuaedadesse tagasi tuua laternad koos tavaliste küünaldega.»

Loe lähemalt Tartu Postimehe artiklist.

Fotod: Kayvo Kroon