Maailmakoristuspäeval käis loodust kraamimas 56 000 eestimaalast

16. septembril toimunud üleilmsest Maailmakoristuspäevast võttis osa 4,2% Eesti inimestest ehk 56 135 eestimaalast, kellest suisa 92% olid lapsed ja noored.

Maailmakoristuspäevast võttis Eestis osa 260 kooli, 198 lasteaeda ja 7 noortekeskust kokku pea 52 000 koristajaga. Lisaks sellele toimus üle Eesti 62 avalikku koristust, sealhulgas 20 kraamimist Läänemere rannikul ning 21 koristust kalmistutel. Samuti panid oma käed külge 44 Eesti ettevõtet, kes ühiselt meie loodusele pika pai tegid.

„Meid tohutult rõõmustab, et koristusest võtab osa igal aastal üha rohkem lapsi ja noori. Nii ka tänavu. Samuti teeb meele ütlemata rõõmsaks koristajate tagasiside, et nii mõneski Eesti paigas on looduses oluliselt vähem prügi kui näiteks viis aastat tagasi, mil maailmakoristuspäev ilmavalgust nägi,” sõnab Eesti koristuspäeva eestvedaja Elike Saviorg. Ta lisab, et kehva üllatusena ilmnes aga e-sigarettide ning süstalde rohkus üle Eesti: „Varasematel aastatel neid jäätmeliike sellises mahus esinenud ei ole.”

Saviorg selgitab, et sel aastal pööras Maailmakoristuspäev Eesti eriliselt tähelepanu Läänemere seisukorrale ning kalmistutel leiduvale ühekordsele plastprügile. „Ühekordseid plastist kalmuküünlaid, plastpotte ja kunstlilli leidub kalmistutel üllatavalt palju ja me oleme väga tänulikud kõigile kalmistutele ning kogudustele, kes tänavu maailmakoristusega kaasa tulid,” tõdeb ta.

„Küll aga tahaksin ma rõhutada, et kui koristamine on ütlemata oluline, siis sellest veelgi tähtsam on igal inimesel läbi mõelda, mida ta oma lähedase hauale õigupoolest viib. Tore oleks, kui me ei viiks sinna prügi vaid elusaid lilli ning paneksime laternasse hoopis ilma ühekordse plastümbriseta küünla, mis lõpuni ära põleb ja hauda ei reosta. Sellega me aitame luua kalmistutel elurikkust ning ei saasta keskkonda,” paneb Saviorg kõigile kalmistukülastajaile südamele.

Tänutäheks õpetajatele, noortele ja lastele hoolimise ning nõnda suurel hulgal koristama tulemise eest loosis Maailmakoristuspäev koolide, lasteaedade ja noortekeskuste vahel välja mitmed keskkonnahariduslikud auhinnad.

Tänavused võitjad on järgmised:

  1. Kohtumise zooloog Aleksei Turovskiga võitis Vasalemma Põhikool
  2. Loodusmuuseumi õuesõppe programmi „Linnud” või „Rannikuvaatlus” võitsid Kernu Põhikool ja Tallinna Muinasjutu lasteaed
  3. Kokkusaamise ökoloog Mihkel Kanguriga võitsid Väike-Maarja Gümnaasium ja Viluste Põhikool
  4. Kokkusaamise loodusfotograaf Sven Začekiga võitsid Toila Gümnaasium ja Paldiski Gümnaasium
  5. Kokkusaamise maailmarändur Ivo Tšetõrkiniga võitis Rakvere Eragümnaasium
  6. Teadusteater Kolm Põrsakest etenduse võitjaks sai Heimtali Põhikool
  7. Piip ja Tuut teatri etendused võitsid Sutlema-Aespa Lasteaed ja Tallinna Linnupesa Lasteaed
  8. Looduskiikri loodusmatkade võitjad on Salme Põhikool, Orava Kool, Palade lasteaed ja Vääna-Jõesuu Noortetuba
  9. Koplikandi matkade kaks matka võitis Ristiku Põhikool
  10. Pesapaik loodusteemaliste mängude ning Looduskiikri plakatite komplekti võitjad on Elva Lasteaed Murumuna, Krootuse Lasteaed Pesapuu, Türi Lasteaed, Pangapealse Lasteaed, Tallinna Lauliku Lasteaed, Pärnu Raja Lasteaed, Rakke Lasteaed Leevike, Kolde Lasteaed, Võnnu Lasteaed Värvuke, Haapsalu Vanalinna Lasteaed, Tootsi Lasteaed ja Pelguranna Lasteaed

Maailmakoristuspäevast võttis 2023. aastal üle ilma osa 19,1 miljonit inimest 198 riigist ja piirkonnast. Maailmakoristuspäeva ellukutsuja Let’s Do It World MTÜ on maailma suurima võrgustikuga keskkonnaorganisatsioone ja suurim kodanikuliikumine, mis on saanud alguse just siit Eestist. Mullu osales Maailmakoristuspäeval Eestis 50 000 inimest, nende seas 46 000 koolinoort ja lasteaialast.

Maailmakoristuspäeva toimumist Eestis toetavad Keskkonnainvesteeringute Keskus, Briti Nõukogu, Neste Eesti, Põhja-Tallinna Valitsus, Tallinna Strateegiakeskus, Jazz Pesulad, Gratitude Services OÜ, Sky Media, Megameedia Grupp OÜ, Selver, Tallinna Sadam, Linnaekraanid, Clearchannel ja Optimist Grupp.

Eesti Maailmakoristuspäeva fotod 2023

LISAINFO

Eger Karuse
Turundus- ja kommunikatsioonijuht
Maailmakoristuspäev Eesti
MTÜ Puhta Ilma koda
eger@maailmakoristus.ee
+372 5267656