Täna koristab maailmas 163 riiki

Täna tehakse taas ajalugu. On maailmakoristuspäev, milles osaleb 163 riiki üle kogu planeedi – see on planeedi suurim kodanikualgatus, mille algatajaks on Eesti ja mida tänavu juhitakse Kosovost. Eestis on sel aastal põhirõhk väikeprügil.

Mullu panime maailma suurima kodanikuaktsioonina esimest korda ajaloos mitusada riiki koristama. Tänavu koristab taas terve maailm.

Kõige esimesena alustas liivarandade koristamisega Fiji. Nende järel alustas ligikaudu 10 miljonit inimest Indoneesias, Hong Kongis 55 000 inimest, Bulgaarias 433 683 vabatahtlikku. Juba on ära koristanud ka Laos, Vietnam, Hiina, Jaapan, Bangladesh, Maldiivid ja Bhutan.

Maailmakoristuspäeva eestvedaja Mart Normet sõnab, et maailmas on kaks suurt katastroofi, mis meie elukeskkonda hävitavad – kliimasoojenemine ja elurikkuse kadu. Selle aasta ideaaleesmärgiks on kaasata igas riigis minimaalselt viis protsenti elanikkonnast.

Ettevõtmise sihiks on mitte ainult prügi koristamine, vaid ka rohkema tähelepanu juhtimine globaalsele prügiprobleemile. Soov on innustada erinevaid sektoreid leidma ühiselt lahendusi.

„Maailmakoristuspäev on ainus päev kogu planeedil, mil miljonid inimesed maailma eri nurkades tulevad selleks välja, et teha koos midagi head. Eestlastena oleme koristuspäeva eestkõnelejad ja suunanäitajad maailmas – pioneerid,” sõnab Normet.

Eelmise aasta suurima osalejate arvuga riik oli Indoneesia 7,6 miljoni inimesega. Sel korral soovib saareriik kaasata vähemalt 15 miljonit inimest. Kuna Indoneesias on ligi 17 500 saart ja 265 miljonit inimest, on nende jaoks kindlasti üks suurim väljakutse üha kasvavas tarbimisühiskonnas üles ehitada korralik prügikäitlussüsteem ja seda ka efektiivsena hoida.

„Prügi on globaalne probleem ja see mõjutab kõiki inimesi maailmas. See ei tunne riigipiire. Meile võib tunduda, et me ei näe seda prügi igapäevaselt kuigivõrd palju, aga tegelikult see mure maailmas kasvab iga päevaga,“ selgitab üleilmse organisatsiooni MTÜ Let’s Do It World president Heidi Solba.

Solba lisab, et aastaks 2020 on organisatsioon endale seadnud küllaltki ambitsioonika eesmärgi – kaasata Maailmakoristuspäeva 70 miljonit inimest.

Vaata rohkem lugusid ja otseülekandeid DELFIst!

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga