22. aprillil toimub üle maailma Digikoristuspäev 2020

22. aprillil toimub eestlaste juhitud Maailmakoristuse võrgustiku eestvedamisel ülemaailmne digitaalne koristuspäev, millega tähistatakse ka keskkonnaliikumise Earth Day juubelit.

Maailmakoristus kutsub kõiki üles leidma täna kas või pool tundi, et vaadata üle e-postkast, telefon ja/või arvuti ning kustutada kasutuks muutunud failid, korduvad või udused pildid, seisma jäänud rakendused ning programmid. Digitaalsel koristuspäeval puhastatud andmete mahtu saab registreerida veebilehel digital.worldcleanupday.org/registration.

“Pean endale seda pidevalt meelde tuletama, et erinevalt pööningust või keldrist, kuhu saab mittevajalikud asjad hoiule viia, võtavad arvutid ja serverid ressurssi ning otseses mõttes kuumendavad meie planeeti,” räägib Eesti Maailmakoristuse eestvedaja Mart Normet. “Muidugi on raske ennustada, kas konkreetset faili võib kunagi veel vaja minna, aga oleme ausad – suuremat osa ei oska me isegi mitte otsida!”

Serveriteenuse pakkuja Zone.ee resident-häkker Peeter Marveti sõnul läheneb keskmise postkasti maht ühele gigabaidile. “Kasutajad on valmis maksma 25 või 50 gigabaidise postkasti eest – aga enamus sellest on “sorteerimata olmejäätmed”, mille kustutamine või arhiveerimine nõuab aega ja pingutust,” kommenteerib Marvet. “Sarnaseid digijäätmeid näen ma igapäevaselt ka veebiserverites – vanad versioonid, ammused kampaaniad, varukoopiad ja varukoopiate varukoopiad. Ühel hetkel muutuvad need “tuumajäätmeteks” – sinu jaoks risk, kellegi jaoks võimalus neid kurjasti ära kasutada.”

Digisaastet on uuritud palju. Näiteks arvutas University of East Londoni uurija Rabih Bashroush välja, et 2017. aasta hittlugu Despacito viis miljardit esituskorda veebis kulutas sama palju elektrit kui Tšaadi, Guinea-Bissau, Somaalia, Sierra Leone ja Kesk-Aafrika Vabariik ühes aastas kokku. 

Digitaalse koristuspäeva tulemusena muutuvad digiseadmed kiiremaks, mis säästab nende kasutajatele väärtuslikku aega. Korrastatud seadmed mõjuvad muuhulgas hästi ka vaimsele tervisele. Loomulikult väheneb ka teie seadmete mõju keskkonnale. Nimelt, enam kui pool maailma elanikkonnast kasutab internetti, mille CO2 emissioon on samas suurusjärgus kogu lennuliiklusega. Ennustatakse, et 2025. aastal kulub viiendik maailmas vajaminevast energiast andmehoidlatele, saades sellega üheks suurimaks keskkonnareostajaks.

Digitaalse koristuspäeva eestvedaja Anneli Ohvril ütleb, et digikoristuspäevast osavõtu on kinnitanud juba 26 riiki, neist suurimad Venemaa, Indoneesia, Türgi, Argentiina ja Togo. “Kindlat osalejate arvu on praegu veel raske ennustada, kuid ootame osalejaid kõigist oma võrgustiku riikidest,” kommenteeris Ohvril.

Aitäh, Telia Eesti, inspiratsiooni eest. Vaata Telia digikoristuspäeva saavutusi siit: https://koristuspaev.digitark.ee/

Let’s Do It World on ülemaailmne keskkonnaorganisatsioon, mille peakorter asub Eestis. Organisatsiooni poolt korraldatud Maailmakoristuspäevast võttis eelmisel aastal 21. septembril osa 21 miljonit inimest 180st riigist.